2 min read
Blog 2: Waarom investeren in werkgeluk & bevlogenheid zo belangrijk is
Henk Gootjes
:
24 maart 2025

Gelukkige en bevlogen medewerkers zorgen voor organisaties die bloeien. Toch zien veel organisaties werkgeluk nog als een “nice to have.” Een misvatting, want investeren in werkgeluk en bevlogenheid is geen kostenpost – het is een strategische noodzaak. Organisaties die dit negeren, lopen niet alleen talent mis, maar ook hogere productiviteit, lager verzuim en uitstroom. Waarom? Dat leggen we uit.
In dit blog bespreken we waarom een buddysysteem zo waardevol is, zowel voor de nieuwe medewerker als voor de buddy en de organisatie.
1. Productiviteit en prestaties schieten omhoog
Bevlogen medewerkers zijn ware krachtpatsers. Ze bruisen van de energie en hebben een sterke wil om hun doelen te behalen. Uit onderzoek blijkt dat bevlogen medewerkers maar liefst 18% productiever zijn dan hun minder bevlogen collega’s. Maar daar blijft het niet bij. Ze leveren ook werk van hogere kwaliteit, denken creatiever en vinden innovatieve oplossingen. Bevlogenheid zet niet alleen individuen in beweging, maar hele teams.
Daarnaast vermindert bevlogenheid het aantal fouten en verhoogt het de kwaliteit van de zorg. Het enthousiasme en de inzet van bevlogen medewerkers wordt door iedereen gevoeld.
2. Minder ziekteverzuim en uitstroom
Ziekteverzuim is een van de grootste kostenposten voor organisaties. Maar wist je dat bevlogen medewerkers gemiddeld 27% minder vaak ziek zijn? Hun positieve gemoedstoestand en mentale veerkracht versterken hun immuunsysteem en helpen hen beter om te gaan met stress. Bovendien zijn bevlogen medewerkers minder geneigd om hun baan te verlaten, wat leidt tot kostenbesparing.
Een bevlogen medewerker voelt zich verbonden met de visie van de organisatie. Dit betekent dat ze blijven, zelfs als de arbeidsmarkt krap is. Een organisatie die investeert in werkgeluk wint daarmee de war for talent.
3. Een cultuur van innovatie en samenwerking
Bevlogenheid werkt aanstekelijk. Bevlogen medewerkers inspireren hun collega’s, wat leidt tot betere samenwerking en een innovatieve cultuur. Een organisatie vol energie en creativiteit trekt niet alleen talent aan, maar behoudt dit ook. Bovendien zorgt bevlogenheid op teamniveau voor betere resultaten en meer betrokkenheid.
Hoe pak je het aan als organisatie?
Investeren in werkgeluk en bevlogenheid begint bij leiderschap en beleid. Een inspirerende missie en visie waarin medewerkers zich kunnen vinden, is essentieel. Daarnaast moeten organisaties aandacht besteden aan autonomie, sociale steun en waardering.
Ook leidinggevenden spelen een cruciale rol. Zij moeten medewerkers ondersteunen, coachen en inspireren. Dit betekent niet alleen ruimte geven voor groei en ontwikkeling, maar ook een cultuur creëren waarin successen gevierd worden en fouten gezien worden als kansen om te leren.
Het gebruik van slimme software kan hierbij helpen door bijvoorbeeld regelmatig te polsen bij medewerkers over hun werkbeleving, behoeften en motivatie. Ook helpt het werkstress en knelpunten vroeg te signaleren om hier op tijd op in te kunnen spelen. Daarnaast kan de software helpen bij gepersonaliseerde aandacht en een verhoogde betrokkenheid. Sibi stroomlijnt communicatie en feedback waardoor medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen.
Niet investeren kost meer
Organisaties zonder focus op werkgeluk en bevlogenheid lopen grote risico’s. Ze kampen met hoger verzuim, meer uitstroom en lagere productiviteit. Dit heeft niet alleen financiële gevolgen, maar maakt het ook moeilijker om aantrekkelijk te blijven voor talent en kan ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg.
De keuze is duidelijk: investeren in werkgeluk en bevlogenheid zorgt voor gelukkige medewerkers met alle positieve effecten van dien. Het is de motor die organisaties vooruit drijft. Klaar om je organisatie naar een hoger niveau te tillen? Zet werkgeluk op de agenda, vandaag nog.