Skip to the main content.
Ja! Ik wil een demo

Wil je op de hoogte blijven over alles wat er speelt? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

Meepraten over software voor de perfecte employee experience?

Binden en boeien

Ga naar de Sibi Community

Aan de slag met software voor behoud?

 

ProductenFinaal

 

Demo aanvragen

 

Meepraten over software voor de perfecte employee experience?

Binden en boeien

Ga naar de Sibi Community

2 min read

De verborgen kosten van een prima werksfeer

De verborgen kosten van een prima werksfeer

Stel: je vraagt aan een collega hoe het gaat en krijgt een schouderophaling met 'prima' als antwoord. Geen klachten, geen jubelverhalen. Gewoon... prima. Volgens het grote onderzoek van Gallup is dit mogelijk het gevaarlijkste antwoord dat je kunt krijgen.

In dit blog lees je waarom een prima werksfeer gevaarlijk is en wat je hieraan kunt doen.

De stille killer van innovatie

Uit Gallup's onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de medewerkers in deze 'grijze zone' zit. Niet actief ontevreden, maar ook zeker niet bevlogen. Ze doen hun werk, geen centimeter meer of minder. Ze zijn de definitie van 'aanwezig zijn zonder echt aanwezig te zijn'. En naast dat dat organisaties jaarlijks miljarden kost, gaat het ten koste van de kwaliteit van het werk.

De harde cijfers:

  • 'Niet-betrokken' medewerkers hebben 37% meer ziekteverzuim.

  • Ze maken 60% meer fouten in hun werk. 
  • Ze zijn 87% meer geneigd de organisatie te verlaten. 
  • Ze zorgen voor 18% minder productiviteit. 

 

kennismakenmethetteamHet besmettingsgevaar

Net als een verkoudheid is 'prima' besmettelijk. 

Gallup's data laat zien dat één 'actively disengaged' medewerker de productiviteit van wel 17 collega's kan beïnvloeden! Het is als een rotte appel die langzaam de hele mand aantast.

Waarom? Omdat middelmatigheid de nieuwe norm wordt. Innovatieve ideeën worden weggezet als 'te ambitieus'. Enthousiaste nieuwe medewerkers worden subtiel ontmoedigd met zinnen als "zo doen we dat hier nu eenmaal".

 

 

De échte kosten

We hebben het niet alleen over verminderde productiviteit. De verborgen kosten zitten in bijvoorbeeld gemiste innovatiekansen. Want wie bedenkt creatieve, innovatieve ideeën als ‘prima’ goed genoeg is? Daarnaast zorgt het voor een verhoogd verloop, omdat medewerkers vertrekken naar plekken waar excellentie wél de norm is

De 'prima' paradox

Het verraderlijke is: veel organisaties zien het probleem niet. Want er zijn geen grote problemen, toch? Geen stakingen, geen massaal verloop. Alles draait... prima.

En dat is precies het probleem.


Wat kun je eraan doen?
  • Stop met het accepteren van 'prima'. 
    Maak betrokken meetbaar en bespreekbaar in teams. Vier excellentie, niet middelmatigheid. 
  • Identificeer energielekken.
    Wie zorgt ervoor dat er energie weglekt? Welke processen zorgen voor minder leven in de organisatie? Welke leidinggevenden hebben invloed?
  • Creëer een cultuur van constructieve ontevredenheid.
    Waar gewoon prima niet goed genoeg is en uitdaging de norm is en waar stilstand achteruitgang betekent. 

Wake up call

Want 'prima' is als lauw water: niemand wordt er echt blij van, maar het doet niet direct pijn, dus accepteren we het. Het kost niet alleen productiviteit en innovatie, maar creëert een cultuur waarin middelmatigheid de norm wordt. Software van Sibi kan helpen door continue meten en analyses, hierdoor worden vroege signalen opgepikt nog voordat 'prima' de standaard wordt. Het stelt organisaties in staat om proactief bij te sturen, door bijvoorbeeld te signaleren welke teams neigen naar deze gevaarlijke middelmaat en waar de energie weglekt. Maar belangrijker nog: het geeft concrete handvatten om de betrokkenheid structureel te verhogen. 

Want uiteindelijk gaat het niet alleen om het meten, maar vooral om het creëren van een werkomgeving waar 'prima' niet goed genoeg is. Waar medewerkers zich uitgedaagd voelen om boven zichzelf uit te stijgen. En waar data niet gebruikt wordt om te controleren, maar om te inspireren. 

Meer weten over wat Sibi voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

 

 

 

Het belang van offboarding

2 min read

Het belang van offboarding

Vertrekkende medewerkers. Niet leuk, of toch wel? Een goede offboarding is essentieel, voor zowel de vertrekkende medewerker als voor jouw...

Lees verder...
Zo voorkom je uitstroom in de zorg

3 min read

Zo voorkom je uitstroom in de zorg

Doe het eens anders: geef medewerkers aandacht en voorkom ongewenste uitstroom in de zorg. Ongewenste uitstroom kost jullie zorgorganisatie...

Lees verder...
MTO in de zorg: tijd voor een transformatie naar doorlopende feedback

MTO in de zorg: tijd voor een transformatie naar doorlopende feedback

Het traditionele medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) in de zorg heeft zijn beste tijd gehad. Want zeg eens eerlijk: wie zit er nou te wachten op...

Lees verder...