Blog 2: Waarom investeren in werkgeluk & bevlogenheid zo belangrijk is
Gelukkige en bevlogen medewerkers zorgen voor organisaties die bloeien. Toch zien veel organisaties werkgeluk nog als een “nice to have.” Een...
Wil je op de hoogte blijven over alles wat er speelt? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief:
We leven in een tijd waarin werken niet alleen draait om een salaris, maar om een diepere vervulling. Mensen zoeken meer dan ooit naar plezier, zingeving en persoonlijke groei in hun werk. Maar wat is werkgeluk nu écht? En hoe verschilt het van bevlogenheid? Laten we dieper ingaan op deze belangrijke begrippen en waarom ze niet alleen voor werknemers, maar ook voor zorgorganisaties een cruciale rol spelen.
Werkgeluk is niet zomaar een trendy term. Het gaat over de voldoening en vreugde die je uit je werk haalt. Het woord impliceert een emotionele verbinding met je baan, die verder gaat dan enkel het uitvoeren van taken. Aristoteles, de oude Griekse filosoof, stelde al dat geluk ontstaat wanneer je je talenten gebruikt en je richt op een hoger doel. Hij noemde dit “optimale zelfverwerkelijking” - het gevoel dat je groeit, betekenis toevoegt en écht bijdraagt.
In modernere termen wordt werkgeluk vaak gekoppeld aan het ervaren van positieve emoties en levensvoldoening in het werk. Onderzoekers zoals Martin Seligman hebben dit verder uitgewerkt in het bekende PERMA-model: positieve emoties, betrokkenheid (flow), relaties, betekenis en prestaties. Deze pijlers vormen samen een fundament voor welzijn en werkgeluk. Denk aan de voldoening van een uitdagende taak voltooien, de energie van fijne collega’s of het gevoel dat jouw werk bijdraagt aan iets wat groter is dan jezelf.
Maar werkgeluk komt niet vanzelf. Het vereist een actieve houding. Onderzoek toont aan dat 40% van ons geluk wordt bepaald door bewuste keuzes en acties – het inzetten van je talenten, bouwen aan sterke relaties en zoeken naar betekenisvolle prestaties. Werkgeluk vraagt om persoonlijke inspanning én een werkomgeving die dit faciliteert.
Werkgeluk is belangrijk, maar bevlogenheid gaat een stap verder. Bevlogenheid, zoals omschreven door onderzoekers Schaufeli en Bakker, is een diepe positieve toestand van voldoening. Dit wordt gekenmerkt door drie belangrijke elementen:
Bevlogenheid is een tastbare kracht; je ziet het direct aan mensen. Ze zijn enthousiast, vastberaden en halen het beste uit zichzelf. Dit maakt bevlogenheid meetbaar en concreet. Je bént bevlogen, of je bent het niet – er is geen tussenweg.
Deze begrippen zijn méér dan alleen mooie woorden. Ze vormen de sleutel tot duurzame inzetbaarheid, innovatie en succes. Medewerkers die gelukkig en bevlogen zijn, presteren beter, werken efficiënter en zijn gezonder. Bovendien hebben ze een positieve invloed op de mensen om hen heen, waardoor een organisatiecultuur ontstaat die samenwerking en groei stimuleert.
Toch is werkgeluk niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemer. Het vereist een balans tussen persoonlijke inspanning en een ondersteunende werkcultuur. Organisaties moeten de juiste randvoorwaarden scheppen: autonomie, sociale steun en een duidelijke visie. Want werkgeluk en bevlogenheid zijn niet alleen goed voor werknemers, maar ook voor het succes van de organisatie.
Slimme software van Sibi kan helpen bij het verhogen van werkgeluk en bevlogenheid in jouw organisatie. Wil je weten waarom investeren hierin niet alleen financieel heel voordelig is maar ook kan zorgen voor een verhoogde productiviteit en een lager verzuim en uitstroom? Lees verder in het volgende blog: Blog 2: Waarom investeren in werkgeluk en bevlogenheid zo belangrijk is.
Gelukkige en bevlogen medewerkers zorgen voor organisaties die bloeien. Toch zien veel organisaties werkgeluk nog als een “nice to have.” Een...
Uit recent onderzoek van Gallup blijkt opnieuw wat velen al vermoedden: leidinggevenden hebben een doorslaggevende invloed op hoe medewerkers hun...
De eerste werkdag bij een nieuwe organisatie. Een spannend moment waarbij veel nieuwe indrukken, gezichten en informatie op je afkomen. Steeds meer...