Steeds meer organisaties steken veel energie in een warm welkom met goede onboarding. Tegelijkertijd wordt het afscheid maar al te vaak over het hoofd gezien. En dat terwijl een zorgvuldig en respectvol vertrekproces het verschil kan maken tussen een definitief verlies of een potentiële terugkeer van getalenteerde medewerkers.
In dit blog lees je waarom je het vertrek van een medewerker een belangrijke kans is en dat een negatieve offboarding vervelende gevolgen kan hebben.
Maak van een vertrekkende medewerker een ambassadeur, die zijn werkgever aanraadt aan bekenden. Als een medewerker tevreden is over zijn offboarding proces is hij 43% meer geneigd om een goed woordje te doen en de organisatie aan te raden aan anderen. Een perfecte manier van werven van nieuw talent!
Wanneer medewerkers vertrekken zijn ze meer geneigd om terug te keren als zij hun offboarding proces als positief ervaren hebben. Maar liefst 24% van de medewerkers die een fijne offboarding hadden, zijn bereid om terug te keren naar hun oude werkgever. Dit noem je boemerang medewerkers. En deze zijn enorm waardevol:
De offboarding van een vertrekkende collega kan de sfeer maken of breken in het team van de achterblijvende collega's. Als een collega geen fijne offboarding ervaring heeft gehad daalt het moraal en vertrouwen in het team. Dit kan niet alleen zorgen voor een verminderde productiviteit, het kan zijn dat deze achterblijvende collega's sneller op zoek gaan naar een andere kans. Dit domini-effect wil je natuurlijk voorkomen.
Een belangrijke stap bij het vertrekken van een medewerker is om zoveel mogelijk kennis te documenteren. Het lukt vaak niet dat de vertrekkende medewerker zijn opvolger kan inwerken. Je wil dan alle kennis verzamelen die een opvolger nodig heeft om zo snel en effectief mogelijk de taken op te pakken. Er moet zo min mogelijk kennis die is opgedaan tijdens de gehele loopbaan van de vertrekkende medewerker verloren gaan. Dat zou zonde zijn! Een medewerker die een fijne offboarding heeft ervaren kijkt vaak met trots terug op zijn werk en voelt respect vanuit de werkgever. Deze is dan ook vaak meer bereid om tijd te nemen voor het overdragen van zijn opgedane kennis. Bij een negatieve offboarding ervaring is de vertrekkende medewerker vaak minder bereid om energie te steken in deze kennisoverdracht, waardoor vaak nuttige kennis verloren gaat.
Een goed exitgesprek is een waardevolle kans om te leren van vertrekkende medewerkers. Zij kunnen vaak eerlijk aangeven wat er beter kan binnen de organisatie, omdat ze geen belang meer hebben bij het achterhouden van feedback. Door oprecht te luisteren naar hun ervaringen en suggesties kunnen organisaties concrete verbeterpunten identificeren. Of eht nu gaat om werkprocessen, teamdynamiek of leiderschap - vertrekkers hebben vaak een uniek perspectief dat kan helpen de organisatie te versterken. Wanneer medewerkers merken dat hun feedback serieus wordt genomen, zelfs bij vertrek, versterkt dit het gevoel van waardering en respect. Dit draagt bij aan een positieve offboarding ervaring en vergroot de kans dat zij als ambassadeur of boemerang medewerker verbonden blijven met de organisatie.
Het vertrekproces van medewerkers is meer dan een formele administratieve afhandeling. Het is een cruciale kans om veel voordelen te behalen. Een negatieve offboarding ervaring kan zelfs zorgen voor een slechte reputatie, een domino-effect van vertrekkende collega’s en verloren kennis.
Wil je weten hoe je met het inzetten van software van Sibi het onboarding proces kan optimaliseren en er alle voordelen uit kunt halen, zonder dat het veel tijd kost? Download ons whitepaper over offboarding.